luni, 24 martie 2014

Cartierul Triaj

Cartierul este amplasat  de o parte si alta a depoului CFR Brasov de aici si denumirea de Triaj.
Daca va uitati in dictionar veti vedea ca termenul de triaj inseamna: statie tehnica de cale ferata pentru compunerea, recompunerea si aranjarea pe directii a trenurilor.

                                                         
Cartierul dispune  de o gara mica numita Halta Cfr Triaj amplasata in apropierea Depoului  Cfr  si la 3.3 km distanta de Gara               Centrala. In aceasta halta  opresc trenurile de naveta adica cele care circula numai inspre satele invecinate.
In anului 1873, in fata primei gari din Brasov, se construieste  un depou de locomotive cu 6 linii, un atelier de reparat locomotive si vagoane ,si o remiza de lemn asezata intre actualele strazi Dobrogea,Transilvania si Banat.  Aceasta remiza putea adaposti 4-6 locomotive cu aburi. In timpul primului razboi mondial, cladirile garii,  ale depoului de locomotive   si liniile de cale ferata  sunt afectate  refacandu-se  ulterior. Intre 1939-1946 depoul de locomotive Brasov este mutat  in partea de nord-est a orasului. Aici sunt construite hale noi dotate cu utilajele necesare. Intre anii 1940-1948 se construieste actualul triaj Brasov. Constructia moderna a depoului de locomotive Brasov- Triaj se realizeaza intre anii 1940-1949.


 Primele blocuri ale cartierului  au fost contruite   undeva prin anii 1949 - 1960 odată cu formarea cartierelor care mai poartă şi astăzi numele fostelor platforme industriale: Steagu  Rosu,Tractorul, Rulmentul,Triaj.


Educatie
In cartierul Triaj isi desfasoara  activitatea :

  • Colegiul Tehnic Feroviar Brasov infiintat in anul 1920 sub denumirea de Scoala de ucenici de pe langa Atelierele Principale Cfr Brasov;
                                        
  • Scoala Generala Nr. 31, infiintata in anul 1986.
                                     

Transport:

  • Linia 1 Triaj -Livada Postei;
  • Linia 10 Triaj-Valea Cetatii;
  • Linia 21 Triaj- Noua;
  • Linia 23b Triaj- Stadionul Municipal;
  • Linia 45 Triaj-Gara Brasov.

Strazi de referinta  apartinand  cartierului Triaj :

  • Strada Harmanului;
  • Strada Ciceu;
  • Strada Pascani;
  • Strada Simeria;
  • Strada Filiasi.
                                    

Obiective de interes public :
  • Zao Planet - se spune ca este cel mai mare parc de distractie si loc de joaca pentru copii.Dispune  un  spatiu interior de 4000 mp si un spatiu exterior de 5000 mp.In  complexul Zao Planet gasiti : labirint pe 3 nivele, masinute,topogane ,gonflabile, piscine cu bile, saltele, casute,  biciclete, animatori, fotograf, Cinema 7D, internet wireless gratuit, magazin de cadouri si jucarii, inchirieri costume de carnaval, scena karaoke, sistem muzical complect cu lasere, jocuri de lumini,  baloane, efecte de fum,receptie.
                                             

  • Biserica Cuvioasa Parascheva -constructia Bisericii a inceput in anul 1990 si nu s-a finalizat nici in anul 2014.
                                        
                     
  • Primul teren de rugby din Brasov -  a fost amenajat in anul 1971 pentru echipa CFR Brasov si este amplasat langa Depoul CFR.
  • Restaurant Casa Brasoveana  - Str. Harmanului Nr. 60.
  • Magazin Profi - str.Harmanului nr. 63.
  • Hypermarket Oneves - DN 11 Brasov.
  • Victoria Global-  Str. Hărmanului nr.49A ,DN 11.
  • Sucursala BRD.
  • Adapostul de caini  Triaj-   a fost infiintat de Asociatia Milioane de Prieteni in 1997 si este un adapost de caini comunitari sau pierduti. De la acest azil se pot adopta caini sterilizati, vaccinati, microcipati si cu carnet de sanatate.
Dezvoltare
  • "Drumul Coresi "și Pasajul Independenței au fost deschise circulației, iar timpul de deplasarea între cele două zone s-a redus cu peste 20%. Drumul Coresi  face legătura între strada  Hărmanului și strada 13 Decembrie prin fosta platformă Tractorul  iar   Pasajul Independenței asigură legătura între cartierele Tractorul și Bartolomeu Nord, creându-se astfel o legătură directă între două zone importante ale Brașovului. Cele două proiecte înseamnă o scurtare semnificativă a distanței între cele patru cartiere, o descongestionare a traficului pe traseul Hărmanului - B-dul Gării - Aurel Vlaicu - Griviței, o eliminare a timpilor de așteptare la bariera de pe strada Independenței, creșterea potențialului de dezvoltare a zonei și nu în ultimul rând, o reducere a poluării." Drumul Coresi” are 2,9 kilometri , trei tronsoane : primul tronson pornește din strada 13 Decembrie, prin interiorul platformei Tractorul. Cel de-al doilea tronson continuă traseul prin interiorul fostei platforme industriale, până la limita acesteia cu Remat SA Brasov , iar cel de-al treilea tronson va merge de la Remat până la intersecția cu strada Hărmanului. De-a lungul drumului sunt trei sensuri giratorii, câte unul la intersecția cu strada 13 Decembrie și strada Hărmanului și unul în interiorul viitoarei zone economice Coresi, prin care se va face accesul spre viitorul mall  Auchan. Acest proiect a fost  finanțat cu fonduri de la Uniunea Europeană iar valoarea totală a fost  de peste 30 de milioane de lei.
                                                     

  • Cartierul Liziera Brasovului este un proiect  relativ nou si are in vedere constructia de:
             -vile individuale avand fiecare   4 apartamente cu 3 camere, parcare, teren de 33 mp aferent fiecarui apartament ;
             -case individuale cu 3 camere, teren aferent de 300 mp.
Cartierul se va întinde pe aproximativ 15 hectare de teren şi se situează în Triaj, la ieşirea din Braşov spre Hărman (pe partea dreaptă).Cartierul este înconjurat de verdeaţă iar prin spatele lui trece pârâul Durbav.Pe un hectar din acest cartier, dezvoltatorul a proiectat şi construcţia unei piste de alergare, a unui teren de sport, magazine, terenuri de tenis, grădiniţă, after-school etc.
                                          




                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu